Siol.net, Podvig dijakov iz Kopra: izdelali so razvojno vozilo z električno-reakcijskim pogonom

9. junij 2016

Koprski dijaki so skupaj z mentorji vzeli Piaggov ape car in ga predelali v futuristični prototip, ki za pogon uporablja tako električni kot reakcijski motor. Za izdelavo projekta so potrebovali dva tisoč delovnih ur. Mentorji in sodelujoči partnerji poudarjajo pomen razvojnega usmerjanja mladih kadrov.

Ko smo o projektu koprskih dijakov četrtega letnika srednje tehniške šole v Kopru (smer strojni tehnik) poročali pred tremi meseci, je njihov končni produkt šele dobival končno podobo. Hibridno električno-reakcijsko vozilo je zdaj pripravljeno in osem dijakov skupaj s svojim mentorjem Aleksandrom Pohlenom z zadovoljstvom gleda na opravljeno delo.

Več kot dva tisoč delovnih ur so potrebovali, da so na osnovi Piaggovega ape carja izdelali vozilo z alternativno kombinacijo pogona. Vozilo z uradnim imenom eRocket mark 0 je dolgo 4,2 metra, vanj je vgrajenih 180 metrov železnih profilov, dva polna koluta varilne žice in predvsem veliko znanja ter inženirske iznajdljivosti. Masa vozila znaša 400 kilogramov.

Celoten članek si preberite tukaj.

 

Več člankov o projektu eRocket si preberite na spodnjih povezavah:

http://www.regionalobala.si/novica/prihodnost-je-v-mladih-dijaki-koprske-sole-razvili-aerodinamicno-hibridno-vozilo-video http://ekoper.si/mladost-in-inovativnost-z-roko-v-roki/

http://www.primorske.si/Novice/Istra/Koprski-dijaki-so-izdelali-hibridno-raketo

Javna predstavitev v Kopru – prispevek na Planet TV:

http://www.planet.si/novice/gospodarstvo/video-slovenski-dijaki-zopet-navdusujejo-sestavili-so-aerodinamicno-hibridno-vozilo.html

Prispevek v Primorski kroniki:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174414008