Dnevnik: GEM motors bo tudi Indijcem pomagal lažje dihati

6. marec 2017

GEM motors za indijski Napino Auto & Electronics razvija elektromotor, ki omogoča dodatni pogon pri klasičnih motorjih z notranjim izgorevanjem. Prototipe bodo izdelali letos, serijska proizvodnja pa bi lahko stekla v začetku leta 2019.

Direktorja podjetja GEM motors dr. Simona Mandlja smo pred dnevi ujeli ravno med pisanjem pojasnila ministru Zdravku Počivalšku o pogojih za pridobitev razvojnih sredstev, ki so za mlada razvojna podjetja, ki na trgu še niso začela ustvarjati več milijonskih prihodkov, v sklopu slovenskih razpisov, še vedno izključujoča.

»Od leta 2012 se nismo mogli prijaviti še na noben slovenski razpis za pridobitev razvojnega denarja, saj sploh ne izpolnjujemo pogojev, podobno kot druga mlada inovativna podjetja« pojasnjuje Mandelj, ki vodi podjetje, specializirano za izdelavo elektromotorjev za lahka električna vozila, kot so motocikli, tricikli in lažja gospodarska vozila (dostavniki, viličarji). Tako razvoj električnih motorjev, pri čemer je električni pogon je v kolesih povsem integriran z integrirano elektroniko, financirajo predvsem s komercialnimi projekti na trgu in z evropskimi razvojnimi sredstvi.

Celoten članek v Dnevniku si lahko preberete tukaj.